Sós karamellás krémkávé recept
Teljesen mindegy, hogy milyen évszak van, ez az az ital, amit bármikor szívesen elkortyol az ember. Lehet ünnepi menü mellé készíteni, jól illeszkedik egy finom ebéd levezetésére, de önmagában, "csak úgy" is bármikor remekel.
Egyébiránt az mondják, hogy ez az ital kiválóan oldja a feszültséget, vagyis szorongásoldó. Próbáljuk ki!
Íme a hozzávalók
Sós karamellkrém:
- másfél csésze kókuszcukor (lehet barnacukor is)
- háromnegyed csésze tejszín vagy ennek megfelelő növényi tej
- negyed vagy fél teáskanál só
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- másfél csésze kókusztej vagy mandulatej
Jeges sós karamell Latte:
- 1-2 evőkanál karamell öntet
- 1 csésze hűtött erős eszpresszó
- fél csésze jég
- negyed vagy fél csésze sós karamellkrém, ízlés szerint...
Na kérem szépen, a sós karamellkrémet úgy készítjük el, hogy a kókuszcukrot és a háromnegyed csészényi tejet egy edényben addig kevergetjük, míg el nem olvad a cukor. Közepesen alacsony hőfokon melegíteni kezdjük gyakorta kevergetés mellett, amíg el nem kezd forrni. Megsózzuk és addig kevergetjük, míg be nem indul a karamellizálódás. Először hígnak tűnhet, de gyorsan sűrűsödni fog. (4-5 perc). Adjuk hozzá a tejszínt, alaposan főzzük össze. Ezt követően hűtsük ki.
Uccsó lépés:
magasfalú üvegpohár aljára töltsünk karamellaszószt, tegyünk rá jeget, öntsük rá a kávét vagy eszpresszót. Ízlés szerint adagoljunk hozzá a lehűtött karamellakrémet. Keverjük össze és élvezzük az ízeket!