Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Kávéshabcsók pite ropogós tetővel

Kávéshabcsók pite ropogós tetővel

Az édestészta alapra kávépudingot öntünk, a tetejére pedig habcsók kerül - aranybarna, ropogós lesz a teteje, a belseje pedig lágyan omlós,
pillekönnyű.

Ropogós tetejű kávéshabcsókos pite

6-8 személyre

Hozzávalók

A tésztához:

  • 15 ml/1 evőkanál narancslé
  • fél narancs finomra reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 75 g vaj
  • 15 ml/1 evőkanál porcukor
  • 175 g liszt

A töltelékhez:

  • 15 g/1 evőkanál vaj
  • 4 tojássárgája
  • 130 g kristálycukor
  • 25 g / 4 evőkanál kukoricaliszt
  • 3,5 deci tej
  • 30 ml/2 evőkanál őrölt kávé

A habcsókhoz:

  • 15 ml/1 evőkanál barnacukor
  • 25 g tisztított mogyoró
  • 150 ml kristálycukor
  • 1,5 ml/negyed teáskanál borkő
  • 3 tojásfehérje

Elkészítés

1.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Szitáljuk át a lisztet és a porcukrot.. Morzsoljuk bele a vajat és gyúrjuk össze. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a reszelt narancshéjat és a narancslét, keverjük össze az egészet. Csomagoljuk be fóliába és tegyük 20 percre hűtőszekrénybe. Sodrófával nyújtsuk ki a tésztalapot egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú gyümölcstorta formába. Takarjuk le fóliával és tegyük ismét hűtőszekrénybe 30 percre.

Szúrkáljunk

2.

Szurkáljuk meg villával a tészta felszínét, takarjuk be sütőpapírral és tegyünk rá nehezéket. 15 perc sütés után vegyük le a nehezéket meg a sütőpapírt és süssük tovább 5 percig.

Töltelék

3.

A töltelék elkészítéséhez tegyük a kávét egy tálba. Melegítsünk meg 2,5 deci tejet, de vigyázzunk, ne forrjon fel. Öntsük a meleg tejet a kávéra, hagyjuk 4 percig állni, aztán szűrjük le. Keverjük el a kukoricalisztet a cukorral és a maradék tejjel, adjuk a kávés tejhez. Keverjük el alaposan. 4. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel a keveréket. Amikor sűrű, vegyük le a tűzről. 5. Verjük fel a tojássárgákat. Kisebb adagokban öntsük a kávés krémet a kikevert tojássárgákhoz.és keverjük hozzá a vajat is. Főzzük 3-4 percig. Amikor besűrűsödött, öntsük a tésztára.

Kevergessünk

4.

Állandó kevergetés mellett forraljuk fel a keveréket. Amikor sűrű, vegyük le a tűzről.

Öntsük a tésztára

5.

Verjük fel a tojássárgákat. Kisebb adagokban öntsük a kávés krémet a kikevert tojássárgákhoz.és keverjük hozzá a vajat is. Főzzük 3-4 percig. Amikor besűrűsödött, öntsük a tésztára.

6.

A habcsókhoz először verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket a borkővel. Keverés közben kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot.

Kanalazzuk a habot

7.

Kanalazzuk a tojáshabot a töltelék tetejére, de ne simítsuk le. Szórjuk meg a hab tetejét mogyoróval és barnacukorral. Süssük 30-35 percig. Amikor a hab teteje kezd megbarnulni, vegyük ki a sütőből. Tálalhatjuk melegen vagy hűtve.

Ötletek:

A tésztalapot 36 órával korábban is elkészíthetjük. A sütemény azonban a sütés napján le kell fogyasztanunk.