Cuccumella - Napoletana - videó
Következzék a Caffettiera Napoletana, azaz a Nápolyi kávéfőző...
A "Cuccumella" vagy "Napoletana" az egyik legrégebbi kávéfőzési eszköz. Eredetileg Franciaországban találták fel 200 évvel ezelőtt, majd hamar elterjedt egész Olaszországban. Főleg Nápoly környékén honosodott meg, ahol szinte rituálévá vált.
Most vizsgáljuk meg közelebbről. Három részből áll: (fej-tor-potroh)
- Egy víztartályból, amin van egy fogantyú és egy túlfolyó nyílás.
- Egy henger alakú szűrőből, aminek van egy lyukacsos fedele.
- És egy kávékiöntő edényből, amin szintén van egy fogantyú és egy kiöntő csőr.
Készítsünk el tehát egy jó kávét!
Először töltsük fel vízzel a tartályt. Egy centiméterrel a túlfolyó nyílás alatti szintig engedjük a vizet.Ezután a szűrőt töltsük meg kávéval. Közepes finomságúra darált kávét használjunk. Az Illy Moka megfelelő. Használjunk egy kanalat. Fontos, hogy ne tömörítsük a kávét. Ha tömöríted a kávét vagy túl finomra őrölt kávét használsz, akkor a víz csak nagyon lassan fog áthaladni az őrleményen. Így a kelletlen ízek és aromák is belekerülnek a főzetbe és túl keserű lesz. Hat személyes főzőt használok. Minden egyes adaghoz 6-7 gramm kávéval számolok, ami kb. egy és fél kávés kanálnyi kávét jelent. Ok, akkor majdnem meg is vagyunk. Csavarjuk rá a szűrőre a tetőt. És helyezzük a víztartályba. Óvatosan, hogy ne öntsünk ki semennyi vizet a tartályból. Csavarjuk rá az edényre a kiöntőt. A két fogantyú legyen egy vonalban. Kis-közepes lángon helyezzük az edényt a gázra. Meg kell várnunk, hogy felforrjon a víz. Már forr is. vegyük le a lángról az edényt. És egy gyors mozdulattal fordítsuk meg. Így. Amint látható, a víz kiömlik a túlfolyón, de ne izgulj, ez teljesen normális. Nem lehet látni, de az edényben most történik a "csoda". A gravitációnak köszönhetően a víz átfolyik a szűrőn és egy nagyon ízletes kávé készül. Még néhány perc. Közben elkészítem a csészéket. Ezeket ajánlom. Mokkához is ezt használom, mert nagyobbak mint a presszós csészék. Az így készült kávé illatosabb és legjobb "lungo" vagyis hosszú kávéként fogyasztani. Kész a kávé, vegyük le a víztartályt és a szűrőt. Öntsük ki a kávét a csészébe. Így ni! Nagyon aromás. Olyan, mintha időutazáson lennénk. Akkor mindenkinek? Ok, jut mindenkinek... Egészségetekre!
Szereted a kávét? Akkor nézd meg a többi receptet: