Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Mi az a Melange?

Mi az a Melange?

Hogyan határozhatnánk meg a melange-t (melanzs)? Ez sajnos nem könnyű feladat, mert ennek a kávéfajtának sok változata van mind megjelenésében, mind elkészítési módjában.

Heves viták folynak arról, hogyan lehet leírni a nevet („mélange” francia formában vagy egyszerűen „melange”). Tehát, ha melange-t vagy melange-t rendelünk egy kávéházba, kaphatunk egy olyan italt, mint a Latte Macchiato, ahol a cukrot méz helyettesíti, de eredetileg ez az ital valami másról szólt.

A melange leginkább Ausztriában, Svájcban és Hollandiában népszerű. Gyakran hasonlítják Latte-hoz és Cappuccinóhoz, de egyesek a kettő keverékeként jellemzik. Eredetileg a melange a bécsi kávéházakban terjedt el a 18. században, ahol bécsi pörkölésű kávéból készítették: a kávé és a tej ötven-ötven százalékban tejhabbal keverve a tetején. A „Wiener Melange” címkét gyakran használják erre az italra Bécsen kívül is, annak ellenére, hogy szülővárosában senki sem hívja így az italt. :-)

Melange elkészítése egyáltalán nem nehéz. Csak tejhabosítóra van szükségünk, figyelnünk kell a sorrendre és a hőmérsékletre is: így az ital könnyed lesz. Tehát először fel kell habosítanunk 1 dl tejet és le kell főznünk egy erős kávét. Ezután át kell önteni a tejet egy áttetsző pohárba, a tetejére kell kanalazni a tejhabot. Most óvatosan rátölthetjük a forró kávét. Ha szerencsénk van, háromrétegű kávét kapunk.

A melangenak sok változata létezik. Vannak, akik csokoládéöntetet tesznek rá, vagy csokoládé darabokat szórnak bele. De a lényeg a tej tetején lévő tejhab. Enélkül a melange nem lenne melange. Rajtad múlik, hogy a tejhabot összekevered-e a kávéval, hogy lágyabb ízt kapj vagy sem. Egyébiránt egy melanget meginni csodálatos élmény.

Nos barátunk eképpen vélekedik:

A **melange** egy osztrák eredetű kávéital, amely nagyon hasonlít a cappuccinóra. A név jelentése francia nyelven „keverék”, ami utal a kávé és a tej kombinációjára. A bécsi kávéházakban igen népszerű ital.

A melange elkészítésekor egy adag eszpresszót öntenek egy nagyobb csészébe, majd ezt forró tejjel és tejhabbal öntik fel. A tetejére gyakran szórnak egy kevés kakaóport vagy fahéjat díszítésként. A melange hasonlít az olasz cappuccinóra, de a tej aránya általában magasabb, és kevésbé erős az íze, mivel a tej jobban elnyomja a kávé intenzitását.

Az osztrák kávékultúrában a melange a bécsi kávéházak egyik legismertebb és legkedveltebb kávéfajtája.