- 1 l tej
- 20 dkg rizs
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 6 db tojás
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- cukor (akár gyümölcscukor) ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- a tepsi kikenéséhez: margarin
- zsemlemorzsa
- 2 dl eszpresszó kávé
- tetszőleges gyümölcshús
- öntet vagy lekvár.
Elkészítési javallat:
A rizsből tejjel (a rizspuhítást kezdheted vízzel is) és ízlés szerinti cukorral tejberizst készítünk, majd amikor már sűrűsödik, beleolvasztjuk a vajat is, és teljesen kihűtjük.
A citromnak héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, a tojások sárgáját a vaníliás cukorral jól kikeverjük, és mindkettőt a kihűlt rizshez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a tojássárgás rizsbe forgatjuk. A tepsit (használhatsz torta-sütőformát vagy jénai tálat) kikenjük margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával és a masszát beleöntjük, majd 150 fokosra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Ezután hűlni hagyjuk és a tetszőlegesen elkészített presszókávét egyenletesen végiglocsoljuk rizsfelfújt felszínén. Ezután feldaraboljuk és kedvünk szerint megküldjük csokoládé, eper vagy karamell öntettel. Ha úgy kívánjuk, akkor baracklekvár, vagy gyümölcsdarab is díszítheti a tetejét.
Jó étvágyat kívánunk!
Ui.: ahogyan azt mindkét képen konstatálhatjátok, a kávé nem igazán festette meg a süteményt. Ennek oka, hogy vendégünk kérésére tejeskávét, tehát latte macchiato fokozta a rizsfelfújt élményét. Érdemes kipróbálni erős feketekávéval is, mivel a rizskochba rakott sok-sok cukor kompenzálja és remek összhangot ad a végeredményhez.