Kávés mézeskalács avagy mézes pogácsa recept
Mézes pogácsa hagyományos és kávés változatban...
Bevallom őszintén, imádom a mézeskalácsot és a meghitt pillanatokban tejeskávét szoktam hozzá szürcsölgetni.
De itt van egy remek recept, ami kávéval is elkészíthető, ebben az esetben egy igazán különleges és finom ízharmóniával tudjuk szeretteinket meglepni.
Ma már rengeteg mézeskalács recept kering a háziasszonyok között, és természetesen az interneten is. Rohanó világunkban egyre népszerűbb a rögtön puha mézeskalács, de itt nem ezt nézzük. Ugyanis azt tudni kell, hogy a valódi mézzel készült tészta, az igazi mézeskalács esetében egyszerűen időt kell hagyni neki, hogy megpuhuljon. De éppen ettől lesz olyan, amilyennek szeretjük.
Nézzük a hagyományos mézeskalács receptet és utána tippeket, többek között a fűszerezésről és arról, hogy mikor készítsd el, hogy az ünnepre igazán puha és finom legyen!
Hozzávaló a mézeskalácshoz
Itt egy jó adag mézeskalácshoz való mennyiséget adok meg, ami akár egy 6-8 fős háztartásban is bőven elegendő. Nyugodtan felezd a mennyiségeket.
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 4 teáskanál őrölt fahéj
- 3 teáskanál szárított gyömbér
- 1 kg liszt
- fél kg méz (50 dkg)
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 4 tojássárgája
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- pár csipet őrölt szerecsendió
- 2 dl lefőtt, kihűlt kávé ()
Mézeskalács elkészítése
A mézeskalács elkészítéséhez első lépésben keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket egy nagy tálban.
Melegítsd fel a mézet egy lábasban alacsony lángon, amíg folyós nem lesz. Add hozzá a cukrot és a vajat, és hagyd, hogy teljesen elolvadjon. Közben egy másik tálban verd fel a tojásokat és a tojássárgáját.
Hagyd, hogy a mézes-vajas-cukros keverék kézmelegre visszahűljön, és akkor add hozzá a tojásokat (különben összekapja). Keverd el jól a tojásokkal, hogy nagyjából egyneművé váljon.
Öntsd a tojásos-mézes keveréket, valamint a kávét a száraz hozzávalókhoz. Egy kanállal, fakanállal vagy spatulával keverd el, amíg a liszt teljesen el nem tűnik.
Fóliával letakarva, hűtőben pihentesd egy éjszakán át a tésztát.
Sütés előtt a sütőt melegítsd elő 180 fokra, légkeverés nélkül.
Kisebb adagokban, lisztezett deszkán vagy munkapulton nyújtsd ki fél cm vastagságúra a tésztát. Szaggasd ki tetszésed szerinti mézeskalács formákkal. A maradék tésztát gyúrd újra, nyújtsd ki és szaggasd ki.
A tészta vastagsága tulajdonképpen ízlés kérdése. A fél cm-re nyújtott a “hagyományos”, de lehet ennél vastagabbra is hagyni, akkor sokkal puhább, kevésbé keksz-szerű lesz a végeredmény.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd a kiszaggatott formákat, és 8 perc alatt süsd ki.
A 8 perc a fél cm-es tésztára vonatkozik, ha vastagabbra hagyod, akkor tovább kell sütni.
Hagyd teljesen kihűlni a sütiket, és tedd őket egy zárható dobozba két-három napra puhulni. Utána díszítsd, ehhez a tippeket lásd lejjebb.
A mézeskalács fűszerezése
A mézeskalács fűszerezése teljesen egyedi lehet. Itthon leginkább az őrölt fahéj és szegfűszeg jellemző, és sokan tesznek bele reszelt citromhéjat is.
A gyömbér kifejezetten jól áll neki, több nyelven – pl. angolul – a mézeskalács neve sem a mézből, hanem a gyömbérből ered (gingerbread = szó szerint gyömbéres kenyér). Más nyelveken pedig különböző fűszerekből ered ennek a sütinek a neve (franciául pain d’épices = fűszeres kenyér; svédül pepparkakor = borsos keksz).
Minél több “téli” fűszert teszel bele, annál fűszeresebb, ízletesebb lesz, de természetesen ez részben ízlés kérdése is. A fahéjon, szegfűszegen és gyömbéren kívül nagyon jól megy hozzá a szegfűbors, szerecsendió, reszelt citromhéj. Ezen kívül a vaníliás cukor illetve akár az eredeti vanília is nagyon meg tudja dobni ezt a hagyományos karácsonyi süteményt!
Hogyan puhul a mézeskalács?
Az eredeti mézeskalács a sütés után általában még kemény. Ilyenkor érdemes egy zárt dobozba tenni, és 2-3 nap múlva elővenni. Ilyenkor a legcélszerűbb díszíteni is.
A díszített mézeskalács sokáig eláll, néhány napig még puha is marad. Így ha az ünnepekre készíted, akkor 4-5 nappal korábban érdemes megsütni, és 1-2 nappal korábban díszíteni. Így nem csak tökéletes lesz, de az ünnepekkor már nem kell a mézeskaláccsal bajlódnod. Akár egy héttel korábban is kisütheted.
Mézeskalács díszítése
Egyszerű: ahogyan jólesik... :-) Porcukorral összekevert tojásfehérjétől kezdve a csokireszeléken át az apró színes cukorkákig széles a választék.
Barátunk ajánlása:
Természetesen, itt van egy klasszikus mézes pogácsa recept:
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 100 g vaj (hideg és kockázva)
- 75 g cukor
- 1 tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál só
A díszítéshez:
- Méz
- Mandulás vagy diós szemek
Elkészítés:
1. Előmelegítsd a sütőt 180°C-ra (vagy 160°C-ra légkeveréses sütőben). Készíts elő egy sütőpapírral bélelt sütőlemezt.
2. A lisztet szitáld egy nagy tálba, majd keverd össze a sütőporral, cukorral, őrölt fahéjjal és sóval.
3. Adj hozzá a hideg vajkockákat a liszthez, majd dolgozd össze azokat egy tésztagyúróval vagy kézzel. Dolgozz a hozzávalókat, amíg a tészta morzsás állagú lesz.
4. Add hozzá a mézet és a tojást a tésztához, majd gyúrd össze azokat, amíg egy rugalmas tésztát kapsz. Ha szükséges, hűtsd le a tésztát a hűtőszekrényben 15-20 percig.
5. Nyújtsd ki a tésztát egy kb. 5 mm vastag lapra a lisztezett felületen. Használj pogácsaformákat vagy egy poharat, hogy kiszaggasd a pogácsákat.
6. Helyezd a kiszaggatott pogácsákat a sütőlemezre, és tedd rájuk egy-egy mandulás vagy diós szemet középre.
7. Süsd a pogácsákat előmelegített sütőben kb. 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek.
8. Amikor kivetted a sütőből, hagyd kihűlni a pogácsákat a sütőpapíron.
9. A díszítéshez melegítsd fel a mézet, majd ecsettel kend meg vele a pogácsák tetejét.
10. Hagyd megdermedni a mézet, majd tálald a mézes pogácsákat.
Íme, elkészült a finom mézes pogácsa! Jó étvágyat!