Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Fáj a pocakod kávézás után? Ez lesz a megoldás!

Fáj a pocakod kávézás után? Ez lesz a megoldás!

Most kiderül, hogy mennyire számít a pörkölés jellege!

A Nemzetközi Biotechnológiai Központ (NCBI - National Center for Biotechnology Information) közzétette legutóbbi kávéval és kávézási szokásokkal kapcsolódó kutatását.

A vizsgálatot megelőzte egy átfogó, minden apró részletre kiterjedő közvélemény kutatás a kávézással kapcsolatban. Több ezer kávéfogyasztó adatait gyűjtötték össze. A megkérdezetteknek válaszolniuk kellett arra vonatkozóan, hogy milyen kávét (hideget, meleget, kávékoktélt...), mikor (reggel, napközben,este, étkezés előtt vagy után...) és milyen mennyiségben (csésze, pohár, bögre, krigli...) és rendszerességgel (naponta mennyit...) fogyasztanak el, továbbá,  hogy milyen pozitív és negatív hatást tapasztalnak közvetlenül az elfogyasztás után és az mennyi ideig tart. A hatások között ki kellett térni a vérnyomás és pulzusszám változására, arra, hogy ez milyen érzést váltott ki, kellemesen felpezsdítette a fogyasztót, netán nem.


Az összegyűjtött adatokból kiderült, hogy sokak panaszkodtak arra, hogy közvetlenül a kávé elfogyasztása után gyomor és/vagy hasi panaszokat tapasztalnak. A vizsgálat első körben kiszűrte azokat, ahol felmerült a kávéhoz adagolt tej, tejpor vagy egyéb krémesítő vagy kávéhoz adagolt összetevőre történő érzékenység.

 

Brazil, sötélt pörkölésű kávészemek

Ezt követően a kutatók 2 különböző koffeintartalmú készítmény bevitelével végeztek kísérletet az önkénteseken.

A koffeines kávés italoknál az egyik csoport az erős, sötét pörkölésű kávébabok kivonata, míg a kísérletben szereplő másik ital pedig a kevésbé pörkölt kávészemekből nyert folyadék volt.

Megállapításra került, hogy a sötétebbre pörkölt kávészemekből nyert koffeines kivonat a gyomorban kiváltott savtermelésnél olyan elegyet alkot, amely összetételében különbözik a lágyabb pörkölésű kivonattal történő találkozásakor. A red jellegű, enyhébb pörkölésű kávéital elfogyasztva több gyomorsavat termel, erősebb elegyet képez az emésztőrendszerben és ez okozza sokaknál a gyomort vagy a hasat megterhelő problémás jelenséget.

 

Éjfekete, sötét kávépörkölés gyomorkímélőbb hatású

A vizsgálat kimutatta, hogy az erős pörkölésnél jelenkező N-Methylpyridinium (N-MP) csökkenti a sejtek által termelt gyomorsav mennyiségét.

A kutatók további vizsgálatokat ígérnek, de addig is azt javasolják  - azon kávéfogyasztóknak, akiknél hasonló probléma jelentkezett -, hogy próbálkozzanak a sötét, éjfekete pörkölésű kávé fogyasztásával.

A feketekávé legyen fekete, sötét pörkölésű kávészemekből készüljön!

Így egyszerre megmarad az élénkítő hatás és az élvezet is!

A COOLCoffeShop oldalán szép számmal találsz sötét pörkölésű kávét! Vedd az irányt ide és válassz kedvedre!