Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Gondolatok a kávéról egy csésze kávé mellett

Gondolatok a kávéról egy csésze kávé mellett

Gondolatok egy csésze finom zamatos kávé mellett a kávéról
Beütöttem a keresőbe, hogy mit írnak kávé címszó alatt és összeollóztam nektek lényeget. Mind hasznos infó a kávé körül. Amíg kortyolgatjátok a finom, friss, zamatos, forró kávét, addig olvassátok kedvetekre a sorokat...

A kávé definíciójából azt már tudjuk, hogy egyrészt azon termékeknek a megnevezése, melyeket bizonyos kávéfajok (coffea arabica, coffea robusta) magjainak (arabica, robusta, peaberry) feldolgozásával állít elő a mezőgazdaság és az ipar (pl. pörkölt kávé, szemes kávé, babkávé, őrölt kávé), másrészt annak az italnak a megnevezése, melyet az előbb említett termékekből készítenek, s amely világszerte népszerű élvezeti cikk. A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már létezik olyan kávé is, amelyben – többségében vegyipari módszerekkel – csökkentett koffeintartalom található;  ennek neve a „koffeinmentes kávé” (nemzetközi neve gyakran „decaf”, ami a „decaffeinated” rövidítése).

Gondolatok egy csésze finom zamatos kávé mellett a kávéról

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a víz után. Naponta 2,25 milliárd csésze kávé fogy világszerte. Tekintettel arra, hogy ilyen sok fogy, értelemszerűen alaposan vizsgálni kezdték az egészségre gyakorolt hatását. Egyes vélekedések szerint a kávé nem túl egészséges, és régóta teszik felelőssé bizonyos betegségek kialakulásáért. Újabb kutatások szerint azonban mégsem tekinthető rossznak a kávé. Attól is függ a kávé szervezetünkre gyakorolt hatása, hogy hogyan fogyasztjuk, például mennyi cukorral, édesítőszerrel, tejjel, tejporral és nem utolsó sorban, hogy milyen minőségű alapanyagból készítjük.

A kávé pozitív hatásai

A koffein az egyik legelterjedtebb pszichoaktív szer a világon, nem véletlenül: ébren tart minket, segít, hogy a feladatainkra fókuszáljunk és hatalmas energialöketet ad mindennapi teendőink elvégzéséhez. A világ nagy része számára az első számú koffeinforrás a kávé. Tény, hogy a mértéktelen kávéivás nem tesz jót nekünk, hiszen koffeinmérgezéshez vezethet. Ha a napi koffeinbevitel meghaladja a 400 mg-os mennyiséget, álmatlanság, nyugtalanság, gyors szívverés jelentkezhet. A nem kívánt hatás különösen akkor erős, ha a koffeint gyorsan visszük a szervezetünkbe. A kávéfogyasztásnak azonban megvan a tagadhatatlan jótékony hatása az egészségünkre, amit már tudományosan hiteles kutatások is igazoltak.

A kávé egészséges

Egy kávé íze elsősorban eredetétől és fajtájától függ, emellett azonban más szempontok is szerepet játszanak: a betakarítás módja, a pörkölési eljárás és a csomagolás. A világ vezető, valamint kevésbé ismert kávémárkái egyaránt élvezetesek, legyen szó szemes vagy őrölt, kapszulás vagy főzött, robusta, arabica vagy ezek kávékeverékéről.

Sokak szerint a kávétól válik élhetővé a nap. De azt is hallhatjuk, orvosoktól is, hogy ez az aromás ital rossz hatással van az egészségünkre. De mivel semmi sem egyértelműen fekete vagy fehér, ennek a sötét színű italnak sem csak árnyoldalai vannak, hanem pozitív hatásai is.

Példának okáért napi 3-5 csésze kávé elfogyasztása közel a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát - mutatják a témában végzett legújabb kutatások.

Kávéfajták

A kávét egyébiránt legelőször Etiópiában kezdték termeszteni a VI. században. A kávé fogyasztása sokak számára a mindennapok elengedhetetlen eleme. Hosszú ideje az egyik legnépszerűbb ital a világon. A kávéban számos előnyös hatású anyagot találunk, ezek közé tartozik például a klorogénsav, amelyről kimutatták, hogy a kávésav mellett erős antioxidáns, vagyis szabadgyökfogó hatással bír. A klorogénsav leggazdagabb forrásai közt tartjuk számon a kávébabot. A fogyasztók jelentős része ebből jut hozzá étrendjében a legnagyobb mennyiségben.

Nagy baj van a kávéval világszerte. Betett az időjárás az indiai kávétermésnek, ez pedig könnyen felverheti az árakat. Mi még tartjuk magunkat, de érdemes lehet betárazni a kedvenc kávé márkákból, hogy ne érjen meglepetés.

A legújabb kutatások szerint a mérsékelt kávéfogyasztás, pontosabban a koffein segíthet a szívinfarktus megelőzésében. Sőt, eszpresszót még a szívinfarktuson átesettek is ihatnak.

Napi három kávé segít az artériák tisztán tartásában, megelőzi a kalcium lerakódását, és azzal az érelmeszesedést, és ezáltal megvéd a szívbetegségek kialakulásától  - erre az eredményre jutott a Sao Paolo-i egyetem kutatócsapata. A brazil tudósok 4400 tesztalannyal dolgoztak, akik mind kávéivók voltak, csak eltérő napi adaggal.  A vizsgálat tanulsága az volt, hogy egészen a napi három csészényi fogyasztásig növekszik a kávé pozitív hatása, de afölött már visszaesik.