Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Coffea Arabica kávécserje

Coffea Arabica kávécserje

Kávéfa

A buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozik. A vadon tenyésző trópusi rokonok között sok a haszonnövény; az ipekakuana és kinin gyógyszerek mellett festő-, cserzőanyagokat és értékes faanyagot szolgáltatnak.

Kávécserje

A kávé 1,3 m magasra fejlődő kis örökzöld fa vagy bokor. A hajtások először zöldes színűek, simák, a második évtől sárgásbarna fásodás indul meg, ettől kezdve a héjrész sűrűn felrepedezik. Törzse egyenes, rajta sok szabályos, vízszintesen álló oldalág fejlődik. Ezek az ágak a későbbi években a termések súlya alatt ívesen a föld felé hajlanak.

A bőrszerű levelek ép szélűek, fényesek, hullámos felületűek, méretük 12-15 x 6 cm. Széles lándzsa alakúak, örökzöldek, a hajtásokon átellenesen helyezkednek el. Sugaras szimmetriájú virágai kellemes jázmin illatúak, fehérek vagy krémsárgák. A levélnyelek tövében örvösen, nagy tömegben nyílnak; rövid kocsányokon helyezkednek el, vagy szorosan a vesszőkhöz tapadnak. A párta ötcimpás, a cimpák oválisak. A virágok hímnősek, porzókat és termőt is tartalmaznak; a porzók rövidebbek a sziromleveleknél.

A kávéfa levelei

Csonthéjas terméseit kívülről éretlenül haragoszöld hús borítja, ami az érés folyamán megpirosodik, majd lilás, kékesfeketére színeződik. Az 1-1,5 cm hosszú termések megnyúlt gömb alakúak. A csonthéjas termések, a kávé-babok" 8,5-12,6 mm hosszúra fejlődnek. A terméshúsban rendszerint két mag fejlődik, ritkán egy is lehet ez gömb alakú, amit eredetileg gyöngykávénak" neveztek.

Nevelése:

Tápanyagigényes növények, ezért a vegetációs időszakban rendszeresen öntözzük trágyalével és tápoldattal, főleg termő állapotban.

A kávéfa vízigényes. A legtöbbet termő trópusi vidékeken az évi csapadék mennyisége 2000-3000 mm, ami 45-szöröse a hazánkban hulló csapadéknak. A vízigény a virágzási időszakban erősen megnő. Az edényekben tartott növényeinket rendszeresen, bőven öntözzük.

Kávécseresznye

A szobában vagy a szabadban tartott magnövények a 4. évben kezdenek virágozni és teremni. Az oltványok már a 2-3. évben teremnek. Az első évben a nagyszámú virágból csak néhány termés fejlődik, de a további években a termések száma fokozatosan növekszik. Ha egyenletes feltételek között tartjuk a növényeket, a virágzás folyamatossá is válhat, így az egész év folyamán együtt találhatók rajta virágok és termések. A virágzás jellegzetes időszaka azonban július-augusztus hónapokban van. Az arabica faj virágai öntermékenyülők, gyorsan, 24-36 óra alatt elvirágzanak. A beporzást a szél és rovarok végzik. Nálunk általában mesterséges beporzás nélkül jól kötnek. Terméseiket hazánkban is beérlelik. A virágzástól a termések beéréséig 6-9 hónapra van szükség.

A kávécserje termése

A haragoszöld termések fokozatosan megpirosodnak, majd továbbra is a fán maradnak, kékesfeketére színeződnek. Az érett, foltoktól mentes, piros terméseket kell leszedni. A hosszú ideig tartó túlérés rontja a kávé minőségét. A hazánkban beérő termések magjainak minősége hasonló a trópusokon termelt kávééhoz. A termést borító piros terméshús csípős, savanykás-édes ízű, ehető. A leszedett piros termések hosszú feldolgozási folyamaton jutnak keresztül, amíg kereskedelmi nyers kávé formájában piacra kerülnek. A feldolgozás két formája: a nedves és száraz kezelés. A hús zúzása és eltávolítása után a magokat mossák, majd fermentálják (18-80 óráig) és újra átmossák. Napon (9-10 napig) vagy mesterséges hőmérsékleten (néhány óráig 80-85 °C-on, majd 75 °C-on, összesen 20-24 óráig) szárítják. Száraz kezeléskor a szárított húst mechanikusan távolítják el. 5 kg érett gyümölcsből 1 kg nyerskávét lehet előállítani.

Kis fáink magjait fonnyasztás, szárítás után könnyen letisztogathatjuk. Fáradozásaink gyümölcse az illatos, saját termésű kávé.