A presszógép - Pressa

Loysel múlt századi találmányát tökéletesítették az olaszok, amikor előálltak azzal a forradalmi presszógéppel, mely később annyira elterjedt az olasz mindennapokban.
1948-ban készítette el az elsőt a milánói Achille Gaggia. Ezektől a fényes, sziszegő rémektől heves természetük és a belőlük feltörő gőzfelhők miatt gyakran féltek az emberek, ám az általuk készített sötét, gazdag zamatú feketekávé megérte az időt és a riadalmat. E gépek abból a szempontból is egyedülállónak számítottak, hogy forró tejhabot is tudtak készíteni, amitől a feketekávé capuccinóvá vált. Ez az ital a kapucinus barátok halványbarna kámzsájáról kapta a nevét. A klasszikus capuccino hagyományosan egy dupla feketéből áll, melyre habosított tejet öntenek és néha finom kakaóporral is megszórják a tetejét.