Olaszországban nem csak pörkölik, de termesztik is a kávét

A globális klímaváltozás miatt 2050-re a kávétermesztésre alkalmas helyek a trópusi területeken a jelenlegi felére csökkenhetnek, ezért Szaúd-Arábiában, Ausztráliában, Kaliforniában, de még Olaszországban is - mely országok amúgy kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten - próbálkoznak már a kávébab meghonosításával.
Kávéültetvények Szicíliában
Rosalino Palazzolo számára a kávétermesztés még mindig csak álomnak tűnik. Miután szicíliai gazdaságában már minden olyan haszonnövényt termesztett, mely a helyi éghajlati viszonyok között jól érzi magát, most egész mással próbálkozik.
Palazzolo a Rosalino-családban a harmadik generáció, amelyik földműveléssel foglalkozik, de ő az első, aki a birtokukon idén be is takaríthatta a kávécserje termését.
Úttörőnek számít ebben a műfajban, ennek ellenére feltett szándéka, hogy meghonosítsa Olaszországban az eddig csak trópusi körülmények között őshonos haszonnövényt. Egy nemzet, amely büszke arra, hogy a világon a legjobb kávékat pörköli, most megpróbálkozik a lehetetlennel.
Néhány évtizeddel ezelőtt még lehetetlenség lett volna kávét termeszteni Szicíliában. A kávé hagyományosan csak az úgynevezett bab övezetben terem meg a trópusokon, Közép-Amerikától Afrikáig és Ázsiáig. A globális felmelegedés miatt azonban az övezet határa északabbra tolódott, ugyanakkor az övezet déli részén már olyan forróság van, hogy azt a kifejezetten melegkedvelő kávébab is nehezen viseli – írja a The Wall Street Journal internetes kiadása.
A globális klímaváltozás eredményeként 2050-re a trópusi területeken a kávétermesztésre alkalmas helyek a jelenleginek a felére fognak csökkenni – állítja a washingtoni központtal működő klímakutató intézet, a Climate Institute.
Sok olyan helyen, melyek kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten, már próbálkoznak a kávébab meghonosításával, így Kaliforniában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában is kísérleteznek – mondta Aaron Davis, az Egyesült Királyság Királyi Botanikus Intézetének, a Royal Botanic Gardensnek a tudósa.
A munkaerő ára
Számos, kifejezetten növénynemesítéssel foglalkozó szakember azonban úgy véli, ez nem annyira járható út. Ők sokkal inkább azon a véleményen vannak, hogy érdemesebb lenne új kávéfajtákat kikísérletezni, olyanokat, melyek jobban képesek alkalmazkodni a megváltozott éghajlati körülményekhez.
A hagyományos övezeten kívül termesztett babkávé minősége bár lehet egészen kiváló, ugyanakkor az éghajlati kockázatok sokkal nagyobbak. Laoszban például, ahol a kávé meghonosításával kísérleteztek, 2017-ben egy komoly fagy a termés nagy részét elpusztította.
“A kávé kifejezetten finnyás növény” – mondja Stacy Philpott, a Kaliforniai Egyetem professzora. Sok nedvességre és megfelelő mennyiségű napfényre van szüksége, ugyanakkor rendkívül érzékeny a fagyra és a természeti katasztrófákra, mint például a hurrikánokra.
És rendkívül drága az előállítása: a trópusokon kívüli kávétermesztés költséges öntözést igényel. A fejlett országokban pedig a munkabérek olyan magasak, hogy az ott előállított kávébab gyakorlatilag luxusterméknek minősül.
A kaliforniai Santa Barbarában működő Frinj Coffee legalább 15 dollárt fizet a mezőgazdasági munkásainak óránként. Összehasonlításképpen: a guatemalai mezőgazdasági munkások minimálbére naponta 12 dollár. A tavalyi évben a Frinj Cofee egy feketét 16 dollárért adott a hálózatába tartozó Blue Bottle kávézójában.
Noha Dél-Kaliforniában ma már több mint negyven helyi gazdaság állt rá a kávétermesztésre, agrár szakemberek azon a véleményen vannak, hogy Kaliforniában a kávétermesztés nem igazán fenntartható, mert olyan sok öntözést igényel.
Költözni érdemes, vagy inkább a fajtanemesítés a járhatóbb út?
Az éghajlatváltozás két lehetőség elé állítja a gazdálkodókat. Vagy a gazdaságukat költöztetik máshová, vagy új növényfajtákkal kezdenek kísérletezni – mondja Hanna Neuschwander, a World Coffee Research kommunikációs igazgatója.
A szakértők jelenleg a kávé genomjának feltérképezésén dolgoznak, azonosítva és elkülönítve azokat a géneket, amelyek a világ 124 ismert kávéfaját alkotják. Céljuk a hő- vagy betegség-rezisztenciához kapcsolódó gének azonosítása, majd keresztfajok kialakítása, hogy a betegségekkel és az éghajlat okozta kihívásokkal szemben jóval ellenállóbb növényfajtákat hozzanak létre.
A World Coffee Research jelentése szerint tavaly a szokatlanul magas hőmérséklet és a heves esőzések által okozott gomba Közép-Amerikában a kávétermés 70 százalékát érintette. A szakértők abban reménykednek, hogy a nemesített kávéfajták jóval ellenállóbbak lesznek a mostaniaknál.
Bár az is igaz, hogy az új fajták kifejlesztése évtizedekig is eltarthat, és még tovább tarthat azokban a gazdaságokban, ahol 20-30 évenként újratelepítik őket.
A kihalás itt is esélyes
Mindezen kihívások mellett a tudósoknak meg kell küzdeniük a fajok kihalásának problematikájával is. Jelenleg két kávéfajta dominál a kereskedelemben, az Arabica, amelyet a csúcsminőségű kávékban használnak, és a Robusta, egy olcsóbb kávéfajta, amelyet általában az instant kávékban vagy az Arabica keverékekben használnak. A Robustához a tudósok gyakran fordulnak, hogy hő- vagy betegségtűrő géneket találjanak. Az erdőirtások azonban ezeket a nem művelt fajtákat is fenyegetik. Dr. Davis szerint jelenleg ezekből hetvenötöt fenyeget a kihalás veszélye.
Annak érdekében, hogy új kávéfajtákat a jövőben is ki tudjanak tenyészteni, mindenképp szükségesek ezek a vadfajták. Szakértők a ma élő kártevőknek és hőviszonyoknak ellenálló fajokat ugyan még ki tudnak kísérletezni, de arra már nem vállalkoznak, hogy a jövőbe lássanak.
A fajok mostani kihalásával pedig olyan potenciális gének tűnhetnek el örökre, amelyek megakadályozhatnák a későbbi katasztrófákat – figyelmeztet Timothy Schilling, a World Coffee Research alapítója és volt vezérigazgatója.
Szakértő barátunk a cikkhez ennyit fűzött hozzá:
Valójában az olaszországi kávetermesztés elhanyagolható mennyiségű és nem játszik kiemelkedő szerepet a globális kávetermelésben. Olaszország éghajlata és területe nem ideális a kávétermesztéshez, és a kávét főként trópusi és szubtrópusi régiókban termesztik.
Az olasz kávékultúra nagy hangsúlyt helyez a kávéfogyasztás és a kávéspecialitások készítésére, például az eszpresszóra. Olaszország híres a kávékészítés művészetére, és a kávézók, kávéházak és eszpresszó bárok fontos szerepet játszanak az olasz társadalmi és kulturális életben.
Olaszországban a kávéfogyasztás hagyományos és fontos része a mindennapi életnek. Az olasz kávézókban, például Milánóban és Rómában, a helyiek gyakran állva fogyasztják el az eszpresszójukat a pultnál, és az eszpresszó elkészítése is speciális rituáléval jár.
Összefoglalva, Olaszország nem egy kávetermelő ország, hanem inkább egy olyan ország, ahol a kávékultúra, a kávékészítés és a kávéfogyasztás kiemelkedő jelentőséggel bír. Az olaszok büszkék kávékészítő hagyományaikra, és az olasz kávézók világszerte ismertek a minőségi kávékészítésükről.