Nem mindegy, hogy miből iszod a kávét

Szereted a kávét? Akkor jobb, ha ezt tudod!
A kávé ízét nem csupán az alapanyag, a pörkölés fajtája, az őrlés mérete és a főzés típusa tudja befolyásolni, hanem az is, hogy mibe töltjük ki és miből isszuk meg.
Az Oxford Egyetem kísérleti pszichológiával foglalkozó kutatója, Charles Spence vizsgálata során arra jutott, még ez is képes befolyásolni azt, milyen finomnak értékelünk egy csésze kávét.
Előfordulhat, hogy valaki egy édeskés-tejes kávéval találkozik először, majd fokozatosan elhagyja ezeket az ízesítőket, hogy jobban érezze a kávé ízét. Az idő előrehaladtával a fogyasztók saját ízlésüknek megfelelően ítélik meg a feketét, ám egy másik dolog is jelentős mértékben képes befolyásolni bennünket: az, hogy miből isszuk meg.
Egy üveg pohár-bögre nemcsak azért nyújthat különleges élményt, mert látjuk benne a szépen elkészített tejhabot vagy – különlegesebb kávéknál – a rétegeket, hanem azért is, mert az anyag a hővezető képessége miatt viszonylag sokáig melegen tartja az italunkat. Hogy mekkora hőmérsékletet tartunk ideálisnak a főzéshez, az Spence szerint kulturális és egyéni ízlés kérdése. De ha a tökéletes hőmérsékleten kezdjük el fogyasztani, akkor a végére már nem lesz elég meleg, így az íze is más lehet.
A kerámiabögrék szintén képesek melegen tartani a kávét, de nem olyan sokáig, mint a porcelán vagy az üveg – írja Spence kutatása alapján a Wired. Ha a belső fala fehér, az azt sugallja, hogy erős itallal van dolgunk.
De nem mindegy az sem, milyen a bögre külseje. Spence a brazil Campinas Egyetem pszichológusával, Fabiana Carvalhóval is közös kísérletbe kezdett annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen színű csészéből esik a legjobban a kávé a (nem szakértő) fogyasztóknak. A Food Quality and Preference című szaklapban közölt tanulmányból kiolvasható: ha a bögre színe rózsaszín, a kávét édesebbnek érezték, a zöldnél savasabb ízt éreztek, a sárgánál pedig mindkettőt.
Az eldobható papírpoharaknál jó tudni, hogy a belsejük műanyaggal van bevonva, hogy megakadályozzák a folyadék kiszivárgását. A szakember szerint nem véletlen, hogy az elvitelre kért kávét a legtöbb esetben barna színű pohárban adják, ami jellemzően újrahasznosított papírból vagy kartonból készül, ezek ugyanis a természetesség érzését sugallják.
És persze ott vannak még a fémből (rozsdamentes acélból) készült bögrék is, amelyben az összes közül a leggyorsabban képes lehűlni a kávé. A kutató szerint az arany és az ezüst színezet az ital minőségének érzetét is befolyásolja.
Keresd a kávébögréinket, hamarosan frissül a kínálat!