Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Ne dőlj be!

Ne dőlj be!

Számos alternatíva jelenik meg mostanában a műanyagpohár helyettesítésére.

Egy friss, a német Stiftung Warentest szervezet által készített teszt kimutatta, hogy a piacon jelenleg forgalomban lévő, a műanyagpohár helyettesítésére kitalált bambuszból készült poharak ártalmasak lehetnek az egészségre!

Bambuszpohár teszt

A Test magazin augusztusi számában megjelenő eredmények szerint a 12 újrahasználhatónak mondott termék közül csupán egyetlen ment át a teszten. 4 esetben a gyártó helytelenül állította, hogy biológiailag lebontható vagy nem tüntette fel hogy a termék milyen anyagokat tartalmaz.

5 pohár esetében kimondottan ártalmas anyagok kerültek át a forró italba, kettőnél kimondottan félrevezető információk lettek feltüntetve.

A probléma forrása minden esetben a gyártástechnológiára és az ott felhasznált anyagra vezethető vissza. A poharak ugyanis nem közvetlenül bambuszból készülnek, hanem annak porított változatából. Ahhoz, hogy pohárrá formázzák úgynevezett melamingyantát használnak fel. A melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik. Mint tudjuk, a kávé enyhén savas és legtöbb esetben forrón kerül a poharunkba.

Hét pohárnál azt találták, hogy a folyadékban a melamin szintje meghaladja az EU-s egészségügyi határértéket a hetedik melegítés után is. A formaldehid szintje is magas volt, de az uniós határérték fele alatt maradt. A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat.
Ugyanebből az okból a bambuszpoharakat mikrohullámú sütőbe sem szabad betenni. Erre a legtöbb termék csomagolása egyáltalán nem figyelmezteti a fogyasztókat.

Hét pohárnál azt találták, hogy a folyadékban a melamin szintje meghaladja az EU-s egészségügyi határértéket a hetedik melegítés után is. A formaldehid szintje is magas volt, de az uniós határérték fele alatt maradt. A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat.

Ugyanebből az okból a bambuszpoharakat mikrohullámú sütőbe sem szabad betenni. Erre a legtöbb termék csomagolása egyáltalán nem figyelmezteti a fogyasztókat.

A bambsuzpoháron az szerepel, hogy a bambusz természetes módon lebomlik, így az nem szennyezi a környezetet és újrahasznosítható.
A német szervezet megemlítette, hogy ez önmagában a bambuszra teljes mértékben igaz, de ezek a poharak nem csupán bambuszból, hanem műanyagból is állnak és a műanyag miatt a pohár egyáltalán nem bomlik le és nem is bontható összetevőire, így az egyetlen módja a hulladék megsemmisítésének az elégetés.

A környezettudatos vásárlók biztosan nem erre gondolnak, amikor azt látják a termékre írva, hogy +környezetbarát pohár+ vagy +óvja a környezetet+ – jegyezte meg a Test.

Elképzelhető, hogy a vége az lesz, marad mindenki jól bevált üveg, porcelán vagy fém poharaknál.

Szakértőnktől kértünk tanácsod a témában:

Műanyag poharak környezeti hatása miatt egyre inkább kerülnek a középpontba, és sokan keresnek alternatívákat, amelyekkel csökkenthetik a műanyaghasználatot. Itt van néhány lehetőség a műanyag poharak helyettesítésére:

1. **Üvegpoharak:** Az üvegpoharak kiváló alternatívái a műanyagnak. Tartósak, újrahasznosíthatók és könnyen tisztán tarthatók. Ráadásul az üveg nem reagál a kávéval vagy más italokkal, így nem változtatja meg az ízeket.

2. **Fém poharak:** Rozsdamentes acél vagy alumínium poharak ideálisak a hideg és meleg italokhoz egyaránt. Többrétegű kialakításúak lehetnek, hogy megakadályozzák az italok túlzott hőmérsékletének átadását.

3. **Kerámia poharak:** Kerámia poharak nagyszerűek a meleg italokhoz, például kávéhoz vagy teához. Egyedi és stílusos megjelenést kölcsönöznek az italoknak.

4. **Bambusz poharak:** Bambusz vagy más növényi alapanyagokból készült poharak környezetbarát alternatívát jelenthetnek. Ezek a poharak általában biológiailag lebomlók és újrahasznosíthatók.

5. **Silikon poharak:** Rugalmas és összecsukható szilikon poharak ideálisak az útközbeni fogyasztáshoz. Könnyen hordozhatók és helytakarékosak.

6. **Edények vagy bögrék:** Használj normál méretű edényeket vagy bögréket otthon, ha teheted. Így minimalizálhatod a műanyag poharak használatát.

7. **Papír poharak:** Ha csak alkalomadtán használsz egyszer használatos poharakat (például partikon), válassz újrahasznosítható és komposztálható papír poharakat.

8. **Válaszd a helyi kávézókat:** Ha útközben kávét szeretnél venni, vigyél magaddal saját poharat, és kérjék, hogy abba töltsék a kávét.

Fontos, hogy gondolj az adott helyzetre és igényeidre, és válassz olyan alternatívákat, amelyek segítenek csökkenteni a műanyaghasználatot. Minden apró lépés számít a fenntarthatóság és a környezetvédelem terén.