A Macchiato receptje

Csak egyszerűen az olaszok egyik kedvenc italát, a tökéletesen gőzölt tej és a minőségi eszpresszó érzéki párosát készítjük el.
A macchiato nem keverendő össze spanyol rokonával, a coffee cortadoval. Bár mindkettő eszpresszóból és tejből áll, a macchiato tetején kis réteg hab úszik, a cortadót összekeverik úgy, mint egy minikapucsínót.
Hozzávalók:
- Eszpresszó kávé
- Tej
Eme klasszikus olasz ital felszolgálása is presztízskérdés a baristák számára. Ránézésre egyszerűnek tűnik, ám sok gyakorlás kell ahhoz, hogy tökéletesen tudjuk elkészíteni. A macchiato az eszpresszó és a kapucsínó között helyezkedik el a skálán: nagyon kis mennyiségű, szépen felgőzölt tejet kell óvatosan a kávé tetejére önteni.
Ha jól csináljuk, a hab mint afféle bolyhos fehér sapka ül majd a kávé tetején. A kulcs a kis mennyiségben rejlik - maga a szó, macchiato is annyit tesz: 'megjelölve'. Az eszpresszóhoz tehát csak egy leheletnyi tejet szabad adni.
Elkészítés:
1. lépés - A tej felgőzölése
Minden a felgőzölt tej minőségén múlik. Ezért azt nagyon óvatosan habosítsuk fel egy kancsóban. Itt egy tipp hogyan készítsd el a tökéletest... Sok habra lesz szükség, mozgassuk, ütögessük kicsit az edényt, hogy a buborékok megszűnjenek benne. Vastag, sűrű habréteget kell létrehozni, ám nem szabad a tejet túlforralni, mert különben a fehérjéi kicsapódnak és rossz íze lesz!
2. lépés - Az eszpresszó lefőzése
Készítsük el a kávét úgy, ahogyan kell. Itt van az útmutató hozzá.
3. lépés - A tej hozzáadása
Ha túl sok tejünk, viszont kevés habunk van, öntsünk le valamennyi folyadékot a kancsóból, ugyyanis csak nagyon kis mennyiségre lesz szükségünk! Ha már biztosak vagyunk benne, hogy nem töltjük túl a kávét, gyorsan adjuk a habot az eszpresszóhoz. Azt pontosan a közepére tegyük, épp csak egy keveset adjunk hozzá!
4. lépés - Felszolgálás
A tökéletes élményért kínáljunk mellé olasz kekszet, azaz biscottit.
Ne feledjük, kedvünkre fokozhatjuk a kávéélményt és a látványt némi extrával. Példának okáért jól mutat a tejhabon a karamell öntet. Íme: