Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Kávétradíciók a világ minden tájáról

Kávétradíciók a világ minden tájáról

Kávé és tradíció

Legyen az egy reggeli szertartás, családi összejövetel vagy ünnep. A kávé mindig különös szereplője a tradícióknak...

Egy finom csésze kávé maga is része a nagybetűs Ünnepnek. Szent Este meginni egy forró koffeinmentes kávét vagy másnap reggel egy a gyerekekkel közösen elfogyasztva a gabonakávét, délben pedig valami kávékülönlegességet...

Etiópia

Etióp kávétradíció - virágszirmok, tisztelet, szeretet

Kevesen tudják, hogy a kávé őshazájában rendszeresen tartanak kávé szertartásokat abból a célból, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket. A hagyományt megőrizve a szobában virágszirmokat szórnak szét, középen pedig füstölőt égetnek és mellette tűzön főzik a kávébabokat. Ezeket addig forralják, míg "tiszták" nem lesznek, ami jelképezi a tiszteletet és a szeretetet. Ezután az összegyűlt barátok barátok, a családtagok közösen elfogyasztják a forró, zamatos feketekávét.

Olaszország

Kétujjas csésze az olasz eszpresszóhoz

Van a kávénak hazája és van a kávézás kultúrájának hazája. Utóbbit Olaszország képviseli és ezt a vitathatatlan tényt az eszpresszó kávé elkészítése igazolja.

Az eszpresszó készítéséhez ugyebár elengedhetetlen a megfelelő méretűre őrölt eszpresszó pörkölésű kávébab mellett egy presszógép, ami nagy nyomással zúdítja a forró gőzt az őrleményre. Így lesz kellően zamatos, illatos és krémes a feketekávé. Ennek az eljárásnak köszönhető az is, hogy kis mennyiségben is igen erős koffeinbombát kapunk. Az amerikaiak gyakorta kombinálják az americano-t plusz egy shot eszpresszóval, hogy legyen hatása az italuknak.

Na, de kanyarodjunk vissza az olaszokhoz, akik az apró kicsi fehér csészében szolgálják fel az egy shot eszpresszót, amit bizony csak két ujjal tudsz felvenni és egy gyors hörpintésre el tudsz fogyasztani. Egy hirtelen mozdulat és a koffeines finomság be is került a szervezetbe. Innen ered a név: "shot".

Kuba

Café cubano - Kubai kávé tradíció

Az olasz eszpresszóhoz hasonló café cubano Kuba jellegzetes reggeli itala, amit a presszókávéhoz hasonlóan shot-okban mérnek. A café cubano egy sötét, erőteljes ital, amit nap közben is gyakorta fogyasztanak, ha kell egy kis lendület. Ez a finom, zamatos ital nem csak felfrissít, de az ünnepek alkalmával hangulatba hoz: az ünnepi menü elkészítésénél, az ajándékok csomagolásánál, hogy az év legszebb pillanataiban minden a legjobbat legyen.

Törökország

Török kávékiöntő: cezve

Törökországban a kávé több, mint egyszerűen egy ital. Az étkezéseket követően, társadalmi összejövetelek alkalmával cezve kávéskannában készítik el az erős, sötét kávét. A török hagyományok szerint a kanna alján maradt kávébabokból lehet szerencsét jósolni. Miközben kortyolják a kávét, a főzőedényt a fejére állítják, pár percig állni hagyják és a formát öltött zaccot próbálják megolvasni, értelmezni.

Franciaország

Franciaország:  croissan és tejhabos kávé

A franciáknál nincs is jobb módja a reggeli kezdésnek, mint a kávé kortyolgatása a friss croissan kíséretében. A franciák az ünnepek alkalmával különféle desszerteket szolgálnak fel és az édességek mellé nagy bögre tejhabos kávét fogyasztanak. Bon appétit!