Nyári kávés emlék újragondolva
de ezt a kávés finomságot inkább csak nyáron, a nagy hőség idején szoktuk fogyasztani. Vagy mégsem?
Emlékeztek rá?
Az elkészítése egyszerű:
Készítesz egy tökéletes kávét, mondjuk eszpresszót, vagy egy kicsit hosszabbat, annyi adagot, amennyi a jégkocka tartóba szükséges. Ha elkészült, megvárod míg meghűl, beleöntöd a jégkocka tartóba és beteszed a mélyhűtőbe.
Ha már megfagyott, kiveszed, pohárba teszed és ízlésednek megfelelően felöntöd tejjel, kókusztejjel és tovább édesítheted.
Változatok:
Többféle variáns és elkészítési mód közül választhatsz.
A kávé jégkocka adott, a többi rád van bízva.
Készítheted úgy is, hogy az egyik jégkockatartóba a tejet, kókusztejet öntöd és azt fagyasztod meg. Igazán jól mutat, amikor a sok sötétbarna kávékocka között felcsillan egy élénk fehér tejkocka.
- Nem nagy ördöngősség, ha fagyasztás előtt beédesíted az alapanyagot. Édesítheted külön a kávét és a tejet, de akár mindkettőt. Így a pohárba töltésnél már nem kell külön megtenned.
- Az alkoholos változatokkal vigyázni kell, hiszen elég ütős lesz, de esti partikra nagy sikert arat. Összeállítani egyszerű. Én whiskey-vel próbáltam. A kávés és kókusztejes jégkockákra öntöttem az alkoholt. Eleinte szürcsölni lehetett a hideg tömény alkoholt, majd ahogyan fokozatosan olvadtak az összetevők vált egyre selymesebbé és könnyedebbé a kávékoktél.
- Ha macikávét nem is, de forrócsokis különlegességet sec-perc alatt varázsolhatunk. A jégkockákat tegyük a frissen készült forró csokis italba. Ettől rövid időn belül ihatóvá válik a forró nedű és a kávé rendesen megdobja az élénkítő hatását. Ilyenkor külön édesíteni sem kell.
- Próbáljátok meg koffeinmentes kávéból elkészíteni a kockákat. Ez esetben a koffeinre érzékenyek is ihatják, vagy akár lefekvés előtt is nyugodt szívvel lehet az így készült kávékoktélt szürcsölni. Ha gyerekeknek készül, akkor megküldheted a végén csoki vagy karamell öntettel. (Aztán a tejszínhab se maradjon ki!)