Kancsóban készített kávé

Ez, a forrázáson alapuló kávéfőzési eljárás nagyon egyszerű.
Bármilyen keveréket és pörkölésű kávét - bár a közepes finomságúra őrölt a legjobb, de lehet kissé durvább őrlemény is - használhatunk.
E kávéfőzési módszerhez a legjobb az agyagból készített kancsó.
Hozzávalók:
- Közepesen finomra őrölt kávé
- Kancsó vagy cserépedény plusz egy melegítőedény
- Fa keverőkanál
- Szűrő
Elkészítés
- Melegítsük elő a kancsót úgy, hogy töltsük meg a kávéfőzéshez szükséges mennyiségű forró vízzel. Eközben forraljunk vizet egy másik edényben. Öntsük ki a forró vizet a kancsóból. (A kávézáshoz szükséges víz mennyiségét megállapíthatjuk, ha a kancsóban lévő vizet mérőedénybe töltjük.) Töröljük szárazra a kancsót és tegyünk az aljára közepesen finomra őrölt kávét. Normál erősségű, négy bögre kávéhoz használjunk 55 gramm kávé/10 evőkanál kávé/1 liter arányú keveréket.
- Amikor a másik edényben forralt víz hőmérséklete forráspont alatt van - akár a forrás után, akár előtte - öntsük a vizet a kávéra. Alaposan keverjük meg, lehetőleg fából készült kanállal. Mielőtt a csészékbe szűrnénk, várjuk kb 4 percig.
Ötletek
Ne melegítsük újból a kancsóban elkészített kávét. Ha nem fogyasztottuk el a teljes mennyiséget, szűrjük át előmelegített, légmentesen zárható termoszba.