Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Fűszeres kávéköltemények

Fűszeres kávéköltemények

Ha a feketekávé önmagában nem elég...

Számos remek fűszerrel lehet kiegészíteni mindennapi kávéinkat. Ezek közül talán a legismertebb és legelterjedtebb a fahéj.

De a cukorral vagy kardamommal történő édesítés vagy a tejjel történő "fehérítés" mellett nyugodtan ki lehet próbálni egyéb kiegészítő finomságokat, amelyek megfűszerezik a kávét és ezzel különleges élményt nyújtanak.

Kávéfűszer

Gyömbér

Ilyen például a gyömbér, amit ha megfelelő előkészítéssel és mértékkel adagolunk a kávénkhoz, akkor nem csupán ízélménnyel gazdagodhatunk, hanem immunerősítő hatását is megtapasztalhatjuk.

Kávé fűszerrel

Csokoládé

A csokoládé önmagában is gyönyör forrása, hát még akkor, ha egy vagy két kockát vagy annak reszelt változatát adagoljuk kávénkhoz. Az étcsokoládé jó hatással van idegrendszerünkre, a kávénkat megtuningolva vele kiváló csemegét kapunk.

Kedvenc kávéd megfűszerezve

Bors

Nem gondolná az ember, hogy a bors (akár a fekete vagy a fehér változat) szerepelhet egy kávéital receptben, pedig igen. Tőlünk keletebbre létezik egy olyan elkészítési mód, ahol a finomra őrölt kávét összekeverik cukorral, fahájjal és borssal. Erre öntik a forró vizet. Megkeverik, majd az edényt vagy a poharat (ami bírja) talpával nekicsapkodják az asztalnak. Ezt követően, ha már ihatóra hűlt, akkor szépen elfogyasztják a sötét nedűt, a zaccos részt pedig benne hagyják a pohárban. Nos, hogy a borsnak mi a szerepe? Azt mondják, hogy a bors segíti ennek a fűszerek-cukros-kávés elegynek a megfelelő feloldódását a forró vízben. Mivel a víz nem nyomással kerül az őrleményre, így a bors segíti (mint egy katalizátor) a koffein, az illat, az íz, a zamat megfelelő érvényesülését. A csapkodásra azért van szükség, hogy a vízben úszó darálékok hamarabb leülepedjenek.

Kávéköltemény

Chili

Hamár bors, akkor jöhet a chili is?! Nos nem egészen, de tény, hogy a chiliben lévő egészségre nézve kimondottan jótékony hatásai miatt szokták beletenni a forró italba. Tehát nem önsanyargatásról van szó, ha valaki megkínál a chilis kávéval. Nem a fájdalomküszöbödet szeretné tesztelni, hanem inkább arra gondol, hogy az élénkítő koffein az aromáival együtt remekül kiegészül egy érrendszerre és gyomorra igazán jó hatást gyakorló nem csípős zöldséggel. A gyakorlatban ezt egyszerűen oldják meg, a finomra őrölt csemege chilit összekeverik a kész itallal.

Chilis kávé

Ha kedvet kaptatok kipróbálni, akkor csak bátran!

Nos ezek után egészségünkre!