Café de Olla kávé recept

Ezt a kávét Mexikóban fatüzelésű tűzhelyen, nagy mennyiségben, az olla nevű, agyagból készült mexikói edényben főzik.
4 személyre a hozzávalók:
- 1 liter víz
- 150 g barnacukor
- 5 ml melasz
- 1 db kisebb fahéjrúd
- ánizsmag (elhagyható)
- 50 g sötét pörkölésű, közepesen finomra őrölt kávé
1. Tegyük a vizet, a cukrot, a melaszt, a fahéjat és az ánizsmagot egy főzőedénybe és lassú tűzön forraljuk fel.
2.- Keverjük alaposan össze, hogy a melasz és cukor elolvadjon.
3. Amikor felforrt, öntsük hozzá a kávéőrleményt, vegyük le az edényt a tűzről és fedő alatt haygjuk öt percig állni. Szűrjük át agyagbögrékbe és azonnal szolgáljuk fel. Ízlés szerint adjunk hozzá még néhány szem ánizst.
Ötletek:
Lehetőség szerint ne használjunk nagyon sötétre pörkölt kávét, mert a cukor és a melasz íze nem érvényesül.