Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A lehető legjobb íz nyomában

A lehető legjobb íz nyomában

A kávékóstolás - vagy más néven cupping - egyszerre tudomány, művészet és szórakozás.

Az igazán jó kávé értékelése majdhogynem olyan művészet, mint az elkészítése. Összehasonlítani a különféle variánsokat és más-más eredetű babokat a legjobb mód arra, hogy ráébredjünk az aromák és az ízek különbözőségére. Így tudjuk meg, mitől lesz más egy etióp Yirgacheffe és egy perui San Ignacio. A legjobb baristák egyben a kóstolást is tanulják, hogy megismerjék a különbségeket az egyes kávék között.

Az előkészített kávébabok és edények

Maga a cupping mélyen rituális folyamat, amely minden kávéimádó számára tanulságos és jó szórakozás. A kóstolás során a kiválasztott kávékat tökéletesre főzik, de azok pörkölt babjait is bemutatják egy tálcán, hogy a kóstoló - a cupper - az ital és a bab aromáját és megjelenését is megtapasztalhassa. Gyakran a kóstolók sok, egyazon vidékről származó kávéval foglalkoznak egyszerre, hogy megismerjék a különféle ízvariánsokat - de semmi akadálya sincs annak sem, hogy bármilyen, tetszés szerinti kávékból álljon a választék. Próbáljunk meggyőződni róla, hogy mindegyik kávé ugyanolyan pörköltségi szintű, sőt a legjobb az, ha mindegyiket ugyanazon a napon pörkölték - így ez a folyamat nem befolyásolja az összhatást.

Hogyan csinálják a profik?

Ha kéznél vannak a csészék, a friss víz és a kóstolókanalak, már el is lehet kezdeni.

1 lépés

Merjünk ki pontosan 12 grammot mindegyik kávéból egy-egy csészébe és adjunk hozzá 185 ml forrásban lévő vizet! Hagyjuk néhy percig állni a keveréket!

2. lépés

Vizsgáljuk meg a babok és az épp fővő kávé aromáját!

3. lépés

Törjük fel a héjat, vagyis a csésze tetején úszó réteget! Ha letelt a 4 perc, vigyük az arcunkat olyan közel a csészéhez, amennyire csak tudjuk, majd kóstolókanállal óvatosan bontsuk meg a felső, őrleményekből álló réteget. Mély szippantással értékeljük az aromát! Ismételjük ezt meg az összes, cuppingra váró mintával!

4. lépés

Távolítsuk el a héjat két kóstolókanállal és készüljünk fel a cuppingra! Vegyünk egy kanálnyit és - keverés nélkül - szürcsölve kóstoljuk meg! A cél az. hogy az egész nyelvünket befedjük a kávéval, hogy minden apró ízt érezni tudjunk.

Cupping - kávékóstolás

5. lépés

Öblítés és tovább! Mossuk Mossuk le a kóstolókanalat friss vízzel és haladjunk tovább a következő kávé felé! Készítsünk jegyzeteket, hogy azokat később össze tudjuk hasonlítani a többiek benyomásaival!